Szpinakowe Consomme

 Składniki:

świeży szpinak 2 opakowania

bulion 0,5l

czosnek 2-3 ząbki

sól, pieprz, ocet winny 1łyżka

żólty ser 20g

mozarella twarda 20g

Wykonanie:

Szpinak w przeciśnięty czosnek dodajemy do bulionu i chwile gotujemy aby liście zmiękły. Doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miskujemy na gładko. Przygptwujemy osobne naczynie oraz sitko i gazę. Wykładamy gazę na sitko i przelewamy pulpę. Odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień delikatnie odciskamy szpinak jeszcze z wody. Pozostałoścć można wykorzystać do innych potraw np kurczaka ze szpinakiem. Można podawać na zimno i na ciepło. 

Ser mielimy na, drobno. Piekarnik nastawiamy na180°C bez termoobiegu. Na blachę wyłożoną papierem usypujemy małe kupki sera. Zapiekamy ok6 minut.



Komentarze

Popularne posty