Szpinakowe Consomme
Składniki:
świeży szpinak 2 opakowania
bulion 0,5l
czosnek 2-3 ząbki
sól, pieprz, ocet winny 1łyżka
żólty ser 20g
mozarella twarda 20g
Wykonanie:
Szpinak w przeciśnięty czosnek dodajemy do bulionu i chwile gotujemy aby liście zmiękły. Doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miskujemy na gładko. Przygptwujemy osobne naczynie oraz sitko i gazę. Wykładamy gazę na sitko i przelewamy pulpę. Odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień delikatnie odciskamy szpinak jeszcze z wody. Pozostałoścć można wykorzystać do innych potraw np kurczaka ze szpinakiem. Można podawać na zimno i na ciepło.
Ser mielimy na, drobno. Piekarnik nastawiamy na180°C bez termoobiegu. Na blachę wyłożoną papierem usypujemy małe kupki sera. Zapiekamy ok6 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz