Keto Sernik
Użyłam foremki 24cm
Składniki:
masło 200g
gorzka czekolada 70% 100g
twaróg sernikowy 670g
mascarpone 250g
jajka 6szt
erytrytol 100g (albo do smaku)
aromat waniliowy
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 180°C. Czekoladę rozpuszczamy z połową masła. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodajemy 2jajka i mieszamy aż masa zgęstnieje. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy ok8 minut bez termoobiegu.
Miksujemy ser, mascarpone, jajka, słodzik, aromat i rozpuszczone pozostale masło.
Piekarnik ustawiamy na 150°C.
Przekładamy ser na podpieczony spód i pieczemy ok70minut. Następnie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Można użyć ściereczki lub rękawicy kuchennej aby zostawic małą przestrzeń. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Potem przestawiamy sernik do lodówki na całą noc.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz