Keto Sernik

 Użyłam foremki 24cm


Składniki:

masło 200g

gorzka czekolada 70% 100g

twaróg sernikowy 670g

mascarpone 250g

jajka 6szt

erytrytol 100g (albo do smaku) 

aromat waniliowy

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180°C. Czekoladę rozpuszczamy z połową masła. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodajemy 2jajka i mieszamy aż masa zgęstnieje. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy ok8 minut bez termoobiegu.

Miksujemy ser, mascarpone, jajka, słodzik, aromat i rozpuszczone pozostale masło.

Piekarnik ustawiamy na 150°C.

Przekładamy ser na podpieczony spód i pieczemy ok70minut. Następnie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki. Można użyć ściereczki lub rękawicy kuchennej aby zostawic małą przestrzeń. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Potem przestawiamy sernik do lodówki na całą noc.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.



Komentarze

Popularne posty