Rolada Szpinakowa

 Składniki:


szpinak w bloku 450g

jajka 2 szt

mąka 2 łyżki

łosoś wędzony 100g

serek kanapkowy czosnkowy albo chrzanowy 200g

sól, pieprz, czosnek, masło

Wykonanie:

Szpinak smażymy z masłem, przyprawami i czosnkiem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170°C nez termoobiegu ok 10-12minut.

Upieczony placek przekładamy odwracając na ściereczke tak aby papier był na wierzchu. Delikatnie sciągamy papier kiedy jest jeszcze ciepły, czekamy aż całkowicie wystygnie. 

Smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. 

Komentarze

Popularne posty