Rolada Szpinakowa
Składniki:
szpinak w bloku 450g
jajka 2 szt
mąka 2 łyżki
łosoś wędzony 100g
serek kanapkowy czosnkowy albo chrzanowy 200g
sól, pieprz, czosnek, masło
Wykonanie:
Szpinak smażymy z masłem, przyprawami i czosnkiem. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek. Do szpinaku dodajemy żółtka i mąkę. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170°C nez termoobiegu ok 10-12minut.
Upieczony placek przekładamy odwracając na ściereczke tak aby papier był na wierzchu. Delikatnie sciągamy papier kiedy jest jeszcze ciepły, czekamy aż całkowicie wystygnie.
Smarujemy serkiem, układamy łososia i zawijamy. Owijamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz