Domowy Smalec

 Składniki:


podgarle 0,5kg

kiełbasa 1laska

słonina 15dag

cebula 1 szt

sól,pieprz,majeranek,słodka papryka

Wykonanie:

Słonine i podgarle kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na zimna patelnię. Na średnim ogniu wytapiamy tłuszcz do uzyskania złotych skwarek. W między czasie mieszamy i zbieramy nadmiar tłuszczu do osobnej miseczki. Wyjmujemy skwarki. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na brązowo,również przekładamy do skwarek. Na pozostalym tłusczu smażymy pokrojoną cebulę i mocno doprawiamy.

Całe mięso mielimy. Dodajemy wczesniej odlany tłuszcz i cebulkę. Całość mieszamy i przekładamy do wygodnego dla nas naczynia które będzie już docelowo w lodówce (ja zazwyczaj używam dużego słoika). Odstawiamy do całkowiego ostygnięcia, a potem do lodówki. 

Komentarze

Popularne posty