Domowy Smalec
Składniki:
podgarle 0,5kg
kiełbasa 1laska
słonina 15dag
cebula 1 szt
sól,pieprz,majeranek,słodka papryka
Wykonanie:
Słonine i podgarle kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na zimna patelnię. Na średnim ogniu wytapiamy tłuszcz do uzyskania złotych skwarek. W między czasie mieszamy i zbieramy nadmiar tłuszczu do osobnej miseczki. Wyjmujemy skwarki. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na brązowo,również przekładamy do skwarek. Na pozostalym tłusczu smażymy pokrojoną cebulę i mocno doprawiamy.
Całe mięso mielimy. Dodajemy wczesniej odlany tłuszcz i cebulkę. Całość mieszamy i przekładamy do wygodnego dla nas naczynia które będzie już docelowo w lodówce (ja zazwyczaj używam dużego słoika). Odstawiamy do całkowiego ostygnięcia, a potem do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz