Szaszłyki z Kurczakiem
Składniki:
pierś z kurczaka
ananas z puszki
miód 2łyżeczki
sok z cutryny 1 łyżeczka
imbir, chili, słodka papryka, czosnek
sos sojowy, sos teryiaki 2 łyżki
olej 2 łyżki
czarny sezam
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę. Z miodu, cytryny, sosów i przypraw robimy marynatę. Mieszamy wszystkie składniki. Marynujemy kurczaka ok 2godz.
Ananasa kroimy plaster na 4 części.
Na namoczone patyczki nabijamy na przemian kurczaka i ananasa. Zostawiamy pozostałą marynatę.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C i pieczemy ok 15minut bez termoobiegu.
Po tym czasie polewamy szaszłyki resztą marynaty, posypujemy sezamem. Zwiększamy temp do 200°C i pieczemy jeszcze ok 10-15minut.
Komentarze
Prześlij komentarz