Zapiekanka z Zieloną Papryką

 Składniki:

zielona papryka 2 szt

kalafior 1 mała główka

mięso mielone wołowe 0,5kg

salami 5 plasterków (opcjonalnie)

cheddar, ser pleśniowy, serek topiony 1 kostka

śmietana 30% 0,5 filiżanki

woda 0,5 filiżanki

mozzarella kilka plastrów

sól, pieprz, curry, słodka papryka, czosnek

Wykonanie:

Kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem lub rozgniatamy widelcem. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. 

Mięso smażymy z solą, pieprzem, papryką i czosknkiem. Układamy na kalafiorze. 

Paprykę kroimy w paski. Podsmażamy z curry, następnie przekladamy do zapiekanki. 

W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietaną. Dodajemy sery i rozupszczamy nie doprawdzając do wrzenia często mieszając. 

Na wierzchu zapiekanki układamy salami. Polewamy polowa sosu. Kładziemy mozzarellę i resztę sosu. 

Zapiekamy w 180°C bez termoobiegu ok 30minut. Potem zwiększamy do200 °C z termoobiegiem ok 5minut.




Komentarze

Popularne posty