Zapiekanka z Zieloną Papryką
Składniki:
zielona papryka 2 szt
kalafior 1 mała główka
mięso mielone wołowe 0,5kg
salami 5 plasterków (opcjonalnie)
cheddar, ser pleśniowy, serek topiony 1 kostka
śmietana 30% 0,5 filiżanki
woda 0,5 filiżanki
mozzarella kilka plastrów
sól, pieprz, curry, słodka papryka, czosnek
Wykonanie:
Kalafiora gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem lub rozgniatamy widelcem. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki.
Mięso smażymy z solą, pieprzem, papryką i czosknkiem. Układamy na kalafiorze.
Paprykę kroimy w paski. Podsmażamy z curry, następnie przekladamy do zapiekanki.
W rondelku podgrzewamy mleko ze śmietaną. Dodajemy sery i rozupszczamy nie doprawdzając do wrzenia często mieszając.
Na wierzchu zapiekanki układamy salami. Polewamy polowa sosu. Kładziemy mozzarellę i resztę sosu.
Zapiekamy w 180°C bez termoobiegu ok 30minut. Potem zwiększamy do200 °C z termoobiegiem ok 5minut.
Komentarze
Prześlij komentarz