Zapiekanka Z Kurkami
Składniki:
kurki 200g
boczek wędzony 260g
ziemniak 1szt duży
ser gorngozola albo pleśniowy 170g
cheddar
śmietana 1 łyżeczka
pieprz, szczypiorek
Wykonanie:
Ziemniaka szatkujemy na cienkie plasterki, odkładamy do naczynia z zimną wodą.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy. Na tym samym tłuszczu smażymy kurki. Odkładamy kurki. Na tej samej patelni, na której został tłuszcz i woda z grzybów dodajemy gorgonzole, śmietanę i pieprz. Mieszamy aż ser się rozpuści i robimy sos.
Kolejna układamy warsty. Ziemniaki, połowa sosu, cheddar, boczek, połowa kurek. Następnie ziemniaki, sos, cheddar i kurki na wierzch.
Pieczemy ok 45min 180°C bez termoobiegu.
Posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz