Zapiekanka Z Kurkami

 Składniki:

kurki 200g

boczek wędzony 260g

ziemniak 1szt duży

ser gorngozola albo pleśniowy 170g

cheddar 

śmietana 1 łyżeczka

pieprz, szczypiorek

Wykonanie:

Ziemniaka szatkujemy na cienkie plasterki, odkładamy do naczynia z zimną wodą.

Boczek kroimy w kostkę, smażymy. Na tym samym tłuszczu smażymy kurki. Odkładamy kurki. Na tej samej patelni, na której został tłuszcz i woda z grzybów dodajemy gorgonzole, śmietanę i pieprz. Mieszamy aż ser się rozpuści i robimy sos.

Kolejna układamy warsty. Ziemniaki, połowa sosu, cheddar, boczek, połowa kurek. Następnie ziemniaki, sos, cheddar i kurki na wierzch.

Pieczemy ok 45min 180°C bez termoobiegu.

Posypujemy szczypiorkiem.



Komentarze

Popularne posty